Новини

ПОЗИЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕ ВЪЗХОД

04.09.2018

ПОЗИЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕ „ВЪЗХОД” Движение "Възход" (Движение Демократично Действие, Единна Народна партия и...

Почетохме паметта на Цар Борис III Обединител

28.08.2018

Почетохме паметта на Цар Борис III Обединител Днес се навършват точно 75 години от кончината на българския Цар Борис III...

Пълен одит на системата за сигурност на Търговския регистър

18.08.2018

Пълен одит на системата за сигурност на Търговския регистър Блокирането на Търговския регистър на България, в...

Съобщения

 

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ:

На 18-19.05.2018 г. в Банско ще се проведе работна среща на „Демократично действие” на тема „Гражданското образование в българските училища”.

Пресцентър на 
ПП„ДВИЖЕНИЕ
ДЕМОКРАТИЧНО
ДЕЙСТВИЕ – Д3

Декларация | НовиниДекларация - 11.11.2017 г.

ДЕКЛАРАЦИЯ
На изпълнителния съвет на „Движение Демократично Действие – Д 3”
(www.deistvie.bg)

Вчера в Босилеград, Западните покрайнини, за пореден път сръбските власти показаха, че са по-близко до времето на комунизма и разделението, отколкото до добросъседските отношения и до членство в Европейския съюз. Бяха арестувани без никакво основание за няколко часа лекари от Първа градска болница – София, които бяха отишли на собствени разноски да направят безплатни медицински консултации на българите, които живеят в община Босилеград. Може би изнервени от мястото, на което се провежда събитието – Културно-информационния център на българското малцинство „Босилеград” – провокатори организират тази потресаващо неадекватна акция.
Ние заявяваме категоричната си подкрепа за дейността на КИЦ „Босилеград”, сдружение „ГЛАС” и всички други организации, които поддържат българския национален дух в Западните покрайнини жив. Настояваме пред българското Министерство на външните работи да предприеме максимално бързо действия, които да доведат до разкриването на виновниците за тази поредна антибългарска провокация. След като скри плочата на убитите невинни жертви в Босилеградско от сръбския разбойник Коста Печанац преди 100 години и отказа да приеме вицепрезидента на Република България, през месец септември ръководството на градската управа демонстративно участва във възпоменание на „жертвите на българския фашистки окупатор”.
Настояваме българските институции да направят всичко възможно и да не предприемат активна подкрепа за бързото присъединяване на Сърбия като член на Европейския съюз докато подобни прояви, които са в разрез с европейските стандарти продължават.
Една страна трябва да стане член на Европейския съюз не само когато хармонизира своето законодателство, не само когато изпълни формалните критерии за членство, но и когато приеме принципите на спазване на правата на човека, добросъседството и на взаимното уважение.
Надяваме се да се окаже вярно предположението ни, че това е инициатива на местни фактори от община Босилеград, а не на централните сръбски власти.

София,
11.11.2017 г.