Новини

Позиция на Движение Възход във връзка с предстоящите избори

28.11.2018

Позиция на Движение „Възход“ във връзка с предстоящите избори Само след няколко месеца на българските...

СТАНОВИЩЕ на Движение Възход

29.10.2018

СТАНОВИЩЕ на Движение „Възход“ по Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за регионалното...

На днешния ден

19.10.2018

На днешния ден през 2014 година близо 700 българи от различни краища на страната учредихме "Движение Демократично...

Съобщения

 

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ:

На 18-19.05.2018 г. в Банско ще се проведе работна среща на „Демократично действие” на тема „Гражданското образование в българските училища”.

Пресцентър на 
ПП„ДВИЖЕНИЕ
ДЕМОКРАТИЧНО
ДЕЙСТВИЕ – Д3

ПОЗИЦИЯ на Движение Възход | НовиниПОЗИЦИЯ на Движение Възход - 01.10.2018 г.

ПОЗИЦИЯ
на Движение „Възход”

Свидетели сме на все по-задълбочаваща се идейна, политическа и управленска криза, в която навлезе управлението на ГЕРБ, Обединени патриоти и негласно подкрепящите ги други политически партии. Освен безсилието да се справят с ниските доходи, повсеместната корупция и хаоса в здравеопазването и социалната политика, вече на обществото се предлагат откровено безумни и популистки идеи.
Преди няколко дни една от партиите в управляващата коалиция - ВМРО направи опит да нанесе удар върху основата на българската икономика. С предложението си за намаляване на печалбите и централизирано регулиране на цената на хляба и хлебните продукти, те нарушават основния принцип на пазарната икономика цените да се определят в зависимост от търсенето и предлагането. Както справедливо написа последният председател на Националната комисия по цените „това би представлявало определен процент над неопределена основа”. Ние знаем, че подобно регулиране няма да доведе до нищо друго, освен до надуване на производствените разходи или на основата, върху която се изчисляват печалбите и надценките.
Категорично се противопоставяме срещу този антипазарен механизъм, който ни връща във времената на комунистическата планова икономика с държавно регулирани цени – време, което се надяваме да сме оставили завинаги зад гърба си и време, което катастрофира и икономически.
Особено опасна е позицията на премиера, който вместо да отхвърли категорично идеята на една ретроградна, вредна за България партия, обслужваща чужди интереси, даде сигнал да се създаде комисия, която да обсъди въпроса и да предложи решение.
Още по-странна е позицията на тъй наречената „опозиция“, която не реагира на този опасен прецедент.
Всички тези действия са още едно доказателство за несъстоятелността на съществуващото политическо статукво в българския парламент и е време българските избиратели да проумеят, че гласувайки за тези политически субекти стават съучастници на вредни за тях, за семействата им и за цяла България практики, познати и прилагани само в недемократичния свят.
Ако управляващата коалиция иска да бъде полезна на българското общество е по-добре да насочи усилията си към реални стъпки за намаляване дела на сивата икономика, за съкращаване на безкрайно раздутия административен апарат, за реалния достъп до качествена услуга на здравноосигурените лица, както и за създаване на условия, които най-накрая ще гарантират спирането на изборните фалшификации и манипулации. Ние сме готови да предложим на управляващите конкретни, лесни и гарантирано успешни решения в тези области ако те имат куража да ги реализират!

София,
01.10.2018 г.