Новини

СТАНОВИЩЕ на Движение Възход

29.10.2018

СТАНОВИЩЕ на Движение „Възход“ по Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за регионалното...

На днешния ден

19.10.2018

На днешния ден през 2014 година близо 700 българи от различни краища на страната учредихме "Движение Демократично...

РЕШЕНИЕ на Националния координационен съвет на ПП Движение Демократично Действие - Д3

01.10.2018

РЕШЕНИЕ на Националния координационен съвет на ПП „Движение Демократично Действие” Националният...

Съобщения

 

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ:

На 18-19.05.2018 г. в Банско ще се проведе работна среща на „Демократично действие” на тема „Гражданското образование в българските училища”.

Пресцентър на 
ПП„ДВИЖЕНИЕ
ДЕМОКРАТИЧНО
ДЕЙСТВИЕ – Д3

Моделът “КОЙ” не е един човек и не е един мандат | НовиниМоделът “КОЙ” не е един човек и не е един мандат - 30.10.2014 г.

Моделът “КОЙ” не е един човек и не е един мандат

Това каза в студиото на Радио Благоевград, избраният за председател от Учредителното събрание на ПП “ДВИЖЕНИЕ ДЕМОКРАТИЧНО ДЕЙСТВИЕ – Д3”, Стефан Иванов.


“Аз съм сигурен, че правителство ще има. Всички тези препирни, които чисто по бакалски се случват последните дни и са обида за интелекта на българина, са само за пред хората. Нито един от присъстващите в парламента няма изгода от нови парламентарни избори, защото всички се страхуват от бъдещата евентуална присъда, която мога да получат. Между другото присъдата, която получиха и на тези избори беше достатъчно категорична. Максимум 1/3 от избирателите са гласували за всички тези 8 парламентарни групи. На едни предсрочни парламентарни избори гласувалите ще бъдат още по – малко, така че най – малкото желанието да се избегне този негативен сценарий ще сплоти голяма част от прескочилите 4-те процента. Считам, че правителство ще има и то ще получи повече гласове, отколкото предполагат и най – големите оптимисти” – беше категоричен Стефан Иванов.


“Самото съставяне на правителство е технически и организационен въпрос. Интересно е какво стои зад него. И тук има два пътя – единят е да се състави правителство на базата само на желанието да се участва във власта, заради самата власт, както беше и в досегашните правителства. А другият варант, който ние бихме предпочели да се случи, но нямаме особени надежди за това – е да се състави правителство в името на отстояване на принципи и ясно разписани действия. Как ще се случи ще разберем съвсем скоро. Но ситуацията в страната е достатъчно сложна, и както казах вече, правителство със сигурност ще има. Дано да съумее да се заеме с едни реални действия, като например стартиране на разговори за определеянето на дългосрочен Национален приоритет, който да бъде максимално консенсусно приет и който в един поне 8-10 годишен период да бъде разработван от всички правителства. За съжаление в момента това в България не се случва и няма индикации, че ще се случва и сега. Почти всяка държава - член на ЕС, че и държавите, които са извън тази общност имат своите национални приоритети. Те са направени на базата на сериозна дискусия, приети са с консенсус и не подлежат на някаква конкретна преоценка. За съжаление политическата класа, която е на власт през последните 70 г. в България – 45 годишната комустическа диктатура и за съжаление контролираният от нея 25 годишен посткомунизъм, не позволи това да се случи. За нас това е най – важната стъпка и именно и това е и една от най – важните причини да се сформира ПП “ДВИЖЕНИЕ ДЕМОКРАТИЧНО ДЕЙСТВИЕ” – обоснова тезата си Иванов.“Моделът “#КОЙ” е изключително силен. Много са наивни хората, които считат, че с едни парламентари избори и какъвто и да е резултат може да бъде разграден. Моделът “#КОЙ” в никакъв случай не е един човек и в никакъв случай не е един мандат. Моделът “#КОЙ” е еманацията, завършекът на тези 70 г. бездуховност, безпътица, в които българските граждани за съжаление участват. Те са вкарани в един чужд сценарий, в един чужд филм. Всички ние сме с подрязани крила да направим всичко онова, което можем и се очаква. Така че, ПП ГЕРБ, т.нар. Реформаторски блок и останалите политически субекти в момента се целят в една изключително къса писта. Въпросът е да се случат нещата на този етап, да не избуи кризата веднага, ако може да заметем проблемите под килима, пък след време някой друг да му мисли... Лошото е, че това е характеристиката, която ще съпътства бъдещото българско правителство през колкото и време да има като управляващ субект. Не съм оптимист по отношение на това, че ще успеят да излязат от дребнотемието, от късите срокове и от желанията, които ще са водещи за него” – допълни още председателят на Д3.


“За ПП “ДВИЖЕНИЕ ДЕМОКРАТИЧНО ДЕЙСТВИЕ – Д3” е наистина важно, че се създаваме две седмици след, а не две седмици преди парламентарните избори. Това е нашият начин да покажем, че неучастието във властта трябва да е водещият момент на смислените хора, на политическите общности, които иска да дадат своя експертен потенциал в името на решението на проблемите. Ако искахме да прескочим прословутия един процент, заради субсидията, ако искахме да създаваме коалиции, щяхме да се наредим на тази дълга опашка от безхаберници, които нямат особено дълъг хоризонт пред погледа. Съвсем умишлено не го направихме.

Що се касае до формирането на националния контраелит, това е задачата, която е най-важна и нейното успешно или неуспешно решение ще предопредели развитието на България за много дълги години напред. Дори и хората, които не са много сериозно изкушени от политиката знаят, че точно сега е моментът, в който трябва да има радикална промяна. Сега е моментът да наваксаме нещата, които не се случиха доста дълги години.

Настоящият български елит не се случи, защото той има качествата да бъде такъв. Беше назначен псевдоелит, който точно по модела “#КОЙ” да дърпа конците зад кадър. Това са хората, които и до ден днешен иронично подмятат, че не може да има нови партии, че нямат пари, че нямат медии, че нямат възможност само с едни голи идеи да променят България... Ние смятаме, че това не е вярно, че каузите, смисълът на това да променяш България рано или късно ще получат обществена подкрепа.

Като се връщам назад в годините – почти всички от хората, които имаха куража, потенциала, отстояваха мнението си и се бореха срещу модела “#КОЙ” бяха отстранени силово, по начин, по който да не могат да си помислят отново да надигнат глава. Това е второто съсипване на бългаския елит след обезглавяването му – в прекия смисъл на думата – в първите години на комунистическата диктатура. И най – голямото предизвикателство пред нас ще е да намерим хора, които да жертват време, енергия и да тръгнем заедно напред – заключи Стефан Иванов.

Пресцентър на ПП “ДВИЖЕНИЕ ДЕМОКРАТИЧНО ДЕЙСТВИЕ – Д3”