Новини

СТАНОВИЩЕ на Движение Възход

29.10.2018

СТАНОВИЩЕ на Движение „Възход“ по Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за регионалното...

На днешния ден

19.10.2018

На днешния ден през 2014 година близо 700 българи от различни краища на страната учредихме "Движение Демократично...

РЕШЕНИЕ на Националния координационен съвет на ПП Движение Демократично Действие - Д3

01.10.2018

РЕШЕНИЕ на Националния координационен съвет на ПП „Движение Демократично Действие” Националният...

Съобщения

 

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ:

На 18-19.05.2018 г. в Банско ще се проведе работна среща на „Демократично действие” на тема „Гражданското образование в българските училища”.

Пресцентър на 
ПП„ДВИЖЕНИЕ
ДЕМОКРАТИЧНО
ДЕЙСТВИЕ – Д3

Резолюция

 

 

РЕЗОЛЮЦИЯ

на Учредителното събрание на Политическа партия
„Движение Демократично действие-Д3”,  проведено на 19.10.2014 г. в София


Като активни и свободни граждани, обединили усилията си за превръщането на България в сигурна и правова държава, в която живеят успешни и модерни граждани, ние сме убедени, че:


1. В съвременното българско общество липсва политическа общност, която да отстоява в достатъчна степен националните приоритети. Независимо, че днес формално има много други съществуващи партии и цели осем от тях са парламентарно представени, има огромен дефицит на доверие и представителство.


2. Едва 1/3 от българските граждани, сред които и купеният, и корпоративнтият вот и гласувалите „с отвращение”, са дали доверието си на всички избрани в парламента партии.


3. Българските гласоподаватели са съзнателно отчуждени и превърнати в „мълчаливо мнозинство”, което е натикано в ъгъла от агресивно и неспособно да осигури модерност и успешност на народа си малцинство, обсебило държавата и конролиращо задкулисно преобладаващата част от икономическите, социалните и политическите механизми за влияние.


4. Т.нар. български политически „елит” е тотално делигитимиран и скъсал с реалността на обикновения български гражданин и очевидно не е способен да генерира нито краткосрочна, нито дългосрочна визия за справяне с най-наболелите и неотложни проблеми и промени, нужни на нашето общество.


5. На България е необходима нова обществена енергия, която да е гарант за необходимите промени и за провеждане на големия публичен разговор за консенсусно определяне на дългосрочни национални приорирети на страната ни;


Констатирайки всичко тови, ние, учредителите на Политическа партия „Движение Демократично действие-Д3”, заявяваме своята готовност:

Да поемем отговорността да станем изразител на интересите на мълчаливото мнозинство отчуждени от обществените процеси почтени граждани, които отказват да легитимират 45-годишният комунистически режим и последвалия контролиран 25-годишен посткомунистически преход, както и натрапените от него политическо, икономическо, социално и бездуховно статукво в България;
•  Да работим за създаване и гарантиране на легитимната му представителност на нов  национален „контра-елит” – съвършено различен от сегашния, за когото водещ е интереса за лична реализация за сметка на обществения интерес;
Да дадем подкрепата си за усилията на този нов „контра-елит” да започне и довърши недовършените такива непопулярни, но радикални и необходими промени в двадесетте области, посочени като наши приоритети, защото знаем, че това е един от последните шансове няколко генерации от почтени българи да подредят живота и държавата си;
Да бъдем гарант за ангажираното участие на гражданите при определяне на онези обществени правила, които имат значение за техния сигурен живот и благополучие;    
Да направим всичко по силите си България да стане регионален лидер на Югоизточна Европа в рамките на своите партньорски ангажименти в Европейския съюз и НАТО. Това според нас е особено важно като отговор на новите специфични геополитически заплахи от различни посоки, пред които вече сме изправени.